04 november 2008

Få men underbara minuter

Mörkret har lagt sig tungt över denna del av jorden och du ser knappt någonting utanför ditt fönster. Stjärnorna är inbäddade i det stora och gråa moln som tagit himlen i besittning och de syns inte. Vägen blänker framför dig av den väta som det fina regnet skapar denna kväll. Men med hjälp av bilens olika styrkor på ljus tar du dig från en välbekant plats till den trygga plats där känslan av att vara hemma är stor. Att inte se längre fram än de från bilen upplysta metrarna skapar en konstig känsla av obehag eller rädsla inom dig. Vägen du kör på har du kört på massvis med gånger. Men ingen gång är densamma som den förra och du vet aldrig vad som kommer att finnas där i mörkret framför dig. De tomma fälten svischar förbi olika snabbt på båda sidor och bryts ibland av med några träd eller ett och annat upplyst hus.

Den atmosfär som bildats inom bilens trygga hölje är helt magiskt och underbar. Bilens motor har hjälp till att höja värmen till en skön nivå och du sitter lugnt nedsjunken i förarsätet. Musiken slingrar ut ur högtalarna och omringar dig i sin varma famn. En ny skiva spelas upp för dig och du lever dig in i melodierna och texterna som visas för dig. En ny skiva innebär mycket nytt, bland annat nya kombinationer av toner och ackord, nya favoritlåtar och nya sätt att tänka på.

Du funderar över vad artisten menar med en viss textrad eller innehållet i en låt och kommer fram till några tänkbara lösningar. Men du vet inte säkert om det är de som ligger bakom. Du fastnar för låt nummer tre på skivan, lyssnar på den än en gång med ännu högre volym och sjunger med i det du uppfattade första gången. Känslan i artistens röst, hennes smärta, hennes lugn, hennes inlevelse, hennes värme och hennes budskap till någon du inte vet vem det är fångar in dig i ett litet paket med en vacker rosett på ovansidan. Världen runt omkring försvinner och nu finns endast du, bilen och låt nummer tre på den nya skivan. Du glömmer inte bort att köra men du reflekterar inte över det utan allting går av sig själv.

Det är en härlig känsla, att leva sig in i de vackra och lockande toner som når dina öron. Du behöver inte tänka utan bara lyssna, ta in budskapet och flyta in i den sinnesstämning som skapas under de fyra och en halv minuter som det varar.

Inga kommentarer: